pondělí 18. ledna 2016

Víno, umění a jeden „Aha moment“ z Moravské galerie


Ti, kdo aspoň někdy zajdou do galerie, nejspíš znají ten „Aha moment“, kdy se jim zableskne a po často dlouhém zírání případně plamenném diskutování pochopí, co tím chtěl malíř říci, proč použil konkrétní barvy, motivy, výrazy, atd. Tenhle krátký ješitný moment pochopení autorovy geniality a vlastní vnímavosti mám ráda. A je pro mě potvrzením toho, že i víno je umění, jelikož dost podobných chvil mám za sebou i při vinném rozjímání, kde se nesnažím pochopit ani tolik rukopis umělce - vinaře, jako spíš celkovou kompozici skládající se kromě vinařova otisku i z místa původu, historie, zdraví a kvality hroznů, odrůdy nebo projevu a duše vína. Hraničí to až z magií a je trochu škoda, že ke mně obdobně nepromlouvá třeba i citlivě vypěstovaná brokolice nebo jablečný mošt :) 


Procházení po Moravské galerii a její poměrně nově poskládané expozici moderního umění mne kromě mnoha obrazů s vínem (Viz obrázky) dovedlo i k proti-úvahám, jak mě často nebaví řeči a texty o použitých barvách, plátně nebo technice, protože to ubírá obrazům na tajemnu a rozkládá je to na prvočástice, které se už později těžko skládají zpět. A k tomu byl už jen krok k úvahám o "technických parametrech vína" (i když jsou strašně strašně důležitým střípkem mozaiky a asi by bez nich ubylo „Aha momentům“), které občas zahltí informacemi a pak je ta tajemná božská mana svlečena a rozpitvána, ztrácí se tajemství a dětinský úžas.

Nechci z toho vyvozovat žádné závěry, jen mi tenhle malý „Aha moment“  připomenul, že díky naší vrozené zvědavosti a posedlosti všechno odhalit, rozpitvat, obodovat (nebojte, kálím si i na vlastní hlavu) zapomínáme na to, jak na nás víno působí, jaké vzbuzuje pocity, co pak cítíme. Vlastně občas nemusí být úplně špatným zážitkem, když vinař neumí anglicky a moc vám tomu k vínu neřekne a nechá něco i na našem fantazírování. Protože prvotní vnitřní pohnutí a okouzlení jen málokdy probudí informace o dvouletém ležení na sudu nebo jemném odkalení.

Ale třeba to tak máte....Máte? Nechť je mi případně omluvou 14 dní bez alkoholu (brzy napíšu první dojmy).

Krásný týden! 


Pozn č. 1: Všechny motivy zdokumentovány v Moravské galerii na stálé expozici moderního umění v Pražákově paláci.

Pozn č. 2: Největším malířským "pijanem" na výstavě je Josef Čapek. 

Pozn č. 3: Pokud chcete přispět vlastní kreativitou na téma Umění a víno, neváhejte a vyfoťte svou manželku, přítelkyni nebo drahou ženu s vínem a zapojte se do soutěže Vinařství Vajbar na Facebooku. Mám neodolatelnou chuť naposílat tam nějaké svoje jinak téměř nezveřejnitelné fotky vyvolané přílišnou konzumací a trochu to trollovat. No zkusím prohrabat archív.  

Žádné komentáře:

Okomentovat