pondělí 6. června 2016

Kam v Brně na víno aneb velký degustační speciál

Už dlouho si připravuju tabulku v Excelu s místy, kde se v Brně pořádají degustace. Tahle potřeba pramenila nejen z intimního vztahu s Excelem, ale i z obavy, že až se přestěhuju, tak mi bude hrozit degustační zahálka. No, nestalo se tak, i když k Chablis Grand Cru nebo Bordeaux vertikálkám se tu člověk tak snadno nedostane. A protože jsem tvor sdílný (a taky proto, že příspěvky typu "kam na.." jsou dost čtený :)) tak níže pár oblíbených míst v Brně z hlediska výpravy za 1) degustací, 2) skleničkou vína 3) dobrým vínem a jídlem

Seznam se někde bude překrývat a budu ho pravidelně aktualizovat. Při té příležitosti také nyní nově na pravé straně blogu můžete najít tipy na zajímavé degustace a vinné akce v Brně. Už funguje mini kalendář na Vivat Vinum, ale občas mi tam prostě některé věci chybí. Budu ráda i za vaše tipy, protože v Brně poslední dobou vzniká snad každý den nějaký nový podnik, a to by se jeden za chvíli upil, že. 



1. Řízené, neřízené degustace: 

Moravská banka vín. Hlinky 106. Masovější degustace, většinou na stojáka, ale za dobrou cenu a občas tam jsou fakt parádní většinou domácí věci (Jožka Valihrach, archivní vína).

Vinná galerie. Lužánecká 16. Taky lidnatější, ale už si sednete, navíc je to fakt pěkný prostor. Převažují domácí vinařství. Každou pátou degustaci máte zdarma (když si teda jako já nezapomenete vzít vždycky degu kartičku). O středách bývají i tematické neřízené degustace odrůd, vinařských regionů, atd.

Petit Cru. Údolní 11. Degustační high society, menší kroužek lidí, domácí vs zahraniční vinařství jsou tak půl na půl. Super servis, dají se najít nádherné věci (např. Knollova vertikálka) ale ty ceny mi občas rvou žíly.

GarageWine. Údolní 5. Obdobně vysoký standard jako výše, akorát jasně převažují zahraniční vinařství, případně tematické degustace (Champagne, přírodní Rakousko, atd.). Cítila jsem se tam příjemněji než v Petit Cru.

Vinotéka U Tří knížat. Jánská 12. Super prostory v jednom z nejstarších sklepů v Brně, pěkné cenově dostupně degustace, často i zahraniční vinařství/ dovozci, občas moravští autentisté.

Vinný sklep U žíznivého mnicha. Pekařská 70. Taky nabitější prostory, ale sedí a pije se tam příjemně, byť občas zpoza rohu nemusíte vidět na přednášejícího vínomila.

Klub „Přátel dobrého vína. Moc pěkné degustace v Castellana trattoria, jak zahraniční (dovozci), tak domácí vinařství. Bývá bodrá, ale příjemná a zábavná atmosféra a na konci se soutěží o nějaké ty lahvinky.

VINDOM, Degustační Enoteca. Smetanova 17. Zajímavě vypadající řízené i neřízené degustace, většinou zahraniční vinařství, díky enotece i solidní výběr vín jen tak po skleničce. Osobně jsem ještě nebyla, pokusím se brzy napravit. 

Moravská Vinotéka. Mojmírovo náměstí 26. Dál od centra (Královo Pole), spíše domácí vinařství, panuje dobrá nálada a degustace se nesou v příjemném odlehčeném duchu.

U3Deci. Krkoškova 25. Taky pro některé trochu z ruky, ale útulný prostor, co má charakter. Pokud jste z okolí Černých polí nebo Králova pole, tak doporučuji vyrazit třeba i jen na skleničku.

Borgo shop. Kopečná 43. Součást restaurace Borgo Agnese, zatím pořádali pár zajímavých degustací, jestli má někdo čerstvé zkušenosti, tak sem s nimi. 


Dál můžete teď přes léto navštívit třeba degustace festivalu Víno z blízka, sem tam je něco ve VivoBene Gusto  a dá se najít i pár utajených facebookových degustačních skupin, které neprozradím, protože už by to pak nebyl underground. 



2. Na skleničku. 

Don Pintxos. Dominikánské náměstí 3. Můj asi nejoblíbenější vinný bar v Brně, už jsem o něm psala. Převažují baskická a španělská vína, špatná od nich není ani Mosela. Tapas, chobotničkový salát, grilované krevety, miliony dobrot....zážitek se násobí, když natrefíte na milou krátkovlasou slečnu ze Slovenska, co se fakt vyzná, bez ní to není ono.

Trapas Bar. Moravské náměstí 13. Pár domácích vinařství ale i španělská přírodní vína najdete v Trapasu. Obdobný koncept jako výše, moje srdce si už ale dříve získal Don Pintxos. Fajn teplá jídla a obědy.

Degu. Anenská 6. Soudě hlavně dle návštěvnosti, v Brně trochu nedoceněná myšlenka desítek znojemských vín rozlévaných po skleničce, sem tam i Rakušan. Moc fajn servis a výběr.

Vinná galerie. Menší útulný prostor jen tak na skleničku a malý zob, dobře se tam  tráví večery ve dvou. Zařazeno i v první kategorii.

Petit Cru. Trochu dražší sranda, pěkný výběr vín ze světa, ne vždy naplní očekávání, ale celkově si vysokou úroveň drží. Zařazeno i v první kategorii.


Vinotéka U Tří knížat. Spíš na rychlo skleničku/y, často mívají po skleničce i nějaká ta přírodní vína. Zařazeno i v první kategorii.

justWine bary na Dvořákově 1 (centrum, mají i vína z Prosekárny), Zahradníkově 28 a Tyršově 70. Mladé, svěží, mají tématické nabídky rozlévaných vín po skleničce. Na večer před pořádnou partyparty nebo večeří ve městě jak dělané. 

V Melounovém cukru na Františkánské 17 si dáte nejen geniální (ale jako fakt geniální) zákusky a cheesecaky, ale nově dováží z Prosekárny i nějaká ta kalná a přírodní Prosecca. Na základě dalšího tipu od vás doplním, že je možné nějaká ta Prosecca z Prosekárny koupit i v obchodě Kafeservis u Campusu v Bohunicích. 

V parném létě se bezstarostně tráví večery třeba na zahrádce v Café Podnebi, Údolní 5. Rozlévaná vína každého neuspokojí, ale není problém objednat láhev a jen tak letně lelkovat. 

Pokud hledáte uvolněné prostředí a chtěli byste dobré stáčené víno, tak zkuste Jednu báseň v centru (Sukova 2). Teď by měli mít i velice příjemnou zahrádku. Stejně jako justWine super na začátek pořádné partyparty v centru. 

A jako žena archeologa nemůžu opomenout RockWine (Vídeňská 18), protože vevnitř zbytky rotundy, v reprácích rocková hudba a mají slušný výběr tuzemského vína po skleničce. 

V podobné kategorii jako Jedna báseň a RockWine (méně formální, lidovější) je i vinný bar Na Stopce na Gorkého 50. Hlavně večer na zahrádce je to romantika, fajn uvolněná až trochu dovolenková atmosféra.  Hned vedle je navíc Bláhovka, jejíž dokonalá Plzeň pomůže zkrotit kyselinu. 


3. Víno plus jídlo. Níže jsem vybrala pár cenově dostupnějších bister a míst na neformální večeři. Podobných podniků je už v Brně tolik, že je můžete přehazovat vidlema, takže v tomto případě je seznam hodně selektivní. 

Vivobene Gusto. Běhounská 4. Středomořsky laděná restaurace-bistro-obchod. Občas i degustace a kvalitní rozlévaná vína. Krásné prostředí, kde na vás to středomoří dýchne, i kdybyste se zuby-nehty bránili. 


Castellana trattoria. Novobranská 4. Itálie jak má být a zatím nejlepší slávky v Brně. Super rozlévaná vína, kromě Itálie i Mosela nebo Krásná hora. 

Dobře, tady to není tolik o víně jako o dobrých, tedy pardon nejlepších těstovinách v Brně. Cattani na Josefské 2 a Veveří 6 prostě válí, městem se nese šeptanda, že bistro na Veveří je o chlup lepší a že po domácku vyráběné těstoviny z Cattani najdete i v nejdražších restauracích v Brně. Super ceny a k tomu i dobrá nabídka lahvových vín. 

Soul bistro, Jezuitská 10. Soul je teď hodně trendy. Mě nadchnul hlavně jejich čistý a šťavnatý Vlašák z Pálavy, který rozlévají za rozumný peníz po skleničce. 

Retro Consistorium. Mečová 4. Trochu dražší podnik, ale opět parádní atmosféra, hezky rozmyšlený výběr vín a výborná kuchyně. Malé bezvýznamné plus za stěny obložené chlastem. 

ForhausPekařská 4. Podobná cenová politika a zároveň vysoká úroveň kuchyně jako v Retro Consistorium. Cení se orientace na středoevropská vína a jídla (Tafelspitz!), třeba maďarská červená tam oprávněně nadchla mého anglického šéfa. 

A pozor, je tu nový hráč. Podnik se jmenuje Kohout na víně, najdete ho v Domě umění, a v hledáčku už ho mají všichni vínomilci a gurmáni v Brně. Zatím jsem slyšela samou chválu, takže čekejte recenzi. Vzhledem k mé rychlosti publikování ji očekávajte tak na konci léta, kdy už tam začne být plno a napíšou o tom i v regionální příloze idnesu :)  

3 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. já věděla, že jsem na něco zapomněla :) Díky za tip!

      Vymazat
  2. ja som bol asi tak tyzden dozadu do dlhej dobe v Don Pintxos a mal som stastie na tebou spominanu slecnu zo Slovenska a fakt sa vyzna budem tam asi musiet chodit castejsie :)

    OdpovědětVymazat