úterý 29. března 2016

Domácí popíjení, Írán, aplikace a pozvánka na Víno není vinno

Tak přesně takhle se asi nadpisy nemají dělat :) ale jak jinak nedočkavý čtenář zjistí, co vše tady může čekat? Že třeba zmíním, jak v Íránu rozhodně všichni nezanevřeli na alkohol a je mezi nimi plno těch, kteří by rádi na domácím večírku pili něco, co usnadní tanec a udělá z každého neodolatelně vtipného společníka (i kdyby jen v hlavě). Proto i přes přísný zákaz tamního režimu vyrábí místní vlastní pálenky nebo připravují víno třeba ve vaně. Obdobně se vyrábí víno i z divoce rostoucí révy v pákistánských horách, jeden hezký fotoreport je třeba tu

Líbil se mi nedávný článek na Decanteru s vinnými aplikacemi, ne všechny ale bohužel fungují na Androidu (třeba WSET Wine Game jede jen na iOS, mor na ty vaše iPhony!) ale spravila jsem si chuť s aplikací Wine Quiz, která mi někdy od úrovně 5 -6 pěkně zatápí. Do tramvaje nebo při čekání je to výborný způsob, jak si připomenout okřídlené "vím, že nic nevím" :)   
  
A nedávno jsem pila i pár fajn vín, jejich poznávací znamení: zmizela raz dva. 































Nejlepším objevem bylo asi vinařství Monteverdi, Primitivo, Puglie, ročník 2013. Temně rudá barva s fialovými odlesky, vůně likérovější, nasládlá, výrazně dřevitá, na první přivonění zaskočí. Chuť je divočák s výrazně zralým ovocem a sušenými švestkami, syrovějším dřevem. Opět projevem až do likérů a portského. Přezdívka "divočejší dřevitý silák" a 86 bodů. 

Fajn byl i nákup z Lidlu, Chateau Lestage z Bordeaux, Listrac - Médoc, ročník 2009, cena cca 170 Kč, kupáž Merlot (56%), CS (40%) a Petit Verdot (4%). Temná hodně intenzivní barva, možná nefiltr, vůně krásně ovocná, lehce kořenitá, na začátku zastřená, postupně se otevírá a nabírá i zemito-čokoládové tóny. Chuť opět pěkně ovocná, hutná s příjemnou kyselinkou a takovou zvláštní sametovou zemitostí, hezky zralý bobulovo-čokoládový závěr a pěkná harmonie s vůní. Po cca hodině otevření mi přišlo, že trochu ztrácí dech a tvar. No za tu cenu to bylo fajn, možná ten Vašut fakt nekecá, 85 bodů. 

Radost udělal i mlaďoch Gruner Veltliner, Weingut Ludwig Hofbauertrať Halblehen, Weinviertelročník 2015. Jak už to s těmito svěžími suchými víny s pěknou ovocnou kyselinkou bývá, vypijí se až moc rychle, takže jeden občas zapomene napsat si nějakou tu poznámku. Pamatuji si ale hezké citrusy a zvláštní nasládlou kořenitost, je to změna, pořád čekáte na pořádný říz na konci a nic. Pije se to ale moc dobře a nepálí to žáhy, 84 bodů. 

"Rychlovypitím" se může chlubit i Cava od Freixenet, Excelencia, Brut nature, neročníkové, po třetinách Macabeo, Xarel-lo, Parellada, jemné pěkně vyvážené pitivo s hezky zakomponovanými kvasnicemi a květinovými tóny. Neuvěřitelně šťavnaté, nechybí mu ale elegantní konec. Za tu cenu...85 bodů



A na konec pozvánka na hezkou akci (o které jsem shodou okolností psala už loni, hoho) Víno není vinno. Tak kdo budete mít na konci dubna cestu do Brna, tak se zastavte. Doporučuji všemi dvaceti (i přesto, že to pak zas odnesu  "musím všechno ochutnat" kocovinou). 


2 komentáře:

  1. na Vino neni Vinno sa urcite uvidime a ja si to este okorenim potom sobotnym vyletom do Bratislavy na festival slovenskych vin takze to bude velmi narocny vikend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to teda ! My zase v sobotu poradame kamaradce rozlucku se svobodou, takze taky zadna pauza pro jatra :)

      Vymazat