neděle 21. září 2014

Víno z Lidlu, aneb Údolí řeky Rhony na návštěvě v Modřanech

Nejsem sice Marek Vašut, ale i tak jsem svůj nákup v Lidlu zakončila váhající před regálem s vínem (no dobře, skoro v každém obchoďáku končím nákup u regálu s vínem). 

Ptala jsem se sama sebe...co ten Vašut z toho vína z Lidlu má?  Všichni už víme, že Vašut kromě močení rozumí i vínu, tak jsem nemohla odolat a jeden kousek si s vidinou příjemného večera taky odnést. Právě obsah toho (dnešního) večera, jsem jako správný blogger povina i zvěčnit na obrázku vpravo. 

Úlovkem se nakonec za 89 Kč (abych se vyhnula zklamání při velké investici) stalo Cotes du Rhone (ne, stříšku nad "o" jsem na klávesnici nenašla), které jsem několikrát pila ve Francii a vždy mne uchlácholilo svou pitelností, sametovostí a harmonií. Vína z Cotes du Rhone slibují poměrně dobrou kvalitu za slušnou cenu, většina z nich není předražená jako vína z jiných "chateau".

Oblast Cotes du Rhone se táhne jak název napovídá podél řeky Rhony od měst Vienne na severu až po Avignon na jihu, charakter vín se liší zastoupením jednotlivých odrůd ve víně (nebývá jen jedna odrůda jako u nás). Mezi základní složky červených vín, o kterých dnes budu psát, patří Syrah, Grenache a Mourvédre. Charakter vína ale ovlivní i region a poloha vinice. Úzké vinice v prudších svazích v severní části dávají svěží ovocnější vína, naopak jih regionu se středomořským klimatem a vápencovými půdami produkuje spíše širší a těžší vína. A co nám dá ochutnat údolí Rhony za 89 Kč?

Víno se strohým názvem "Fruité" 2012 zavánělo trochou dobrodružství...

Určitě se již netrpělivě ptáte: 

1) jaký byl charakter vína? 
2) vyplatí se koupit si francouzské víno z Lidlu?
3) je víno z jihu nebo ze severu?
4) je všechen ten nábytek a vybavení z IKEA?


 ....chvilka napětí....


1) Alkoholový, rozšafný ale vlastně prázdný, ve vůni lze rozeznat švestky a nakládané třešně, ale alkoholové aroma a chuť všechny ostatní vůně a chutě dost zabijí. víno se doporučuje archivovat až na 5 let (nebývá u Cotes du Rhone zvykem), pak by se z něj možná fakt vykřesalo více. ve vůni a chuti je víno nejprve až přehnaně plné, nicméně závěr je unylý a prázdný. není to víno na pomazlení a vychutnání, spíše vám dá facku, umím si ho ale na druhou stranu představit k nějakému ostřejšímu gulášku nebo opravdu výraznému sýru. 

2) Za 89 Kč lze něco takového čekat, na jemnou českou duši je to moc velká síla - na druhé straně na mysliveckém bále, kde se podává zvěřinový guláš nebo ostré klobásky by nadělalo plno parády. 

3) Z jihu - vidím to na nějakou kolonii Cotes du Rhone daleko daleko na jihu ještě pod Avignon (lahvováno bylo v Agde na pobřeží)... 


4) Všechno je IKEA. I sklenička. 

Na dobrou noc přikládám obrázek Cotes du Rhone.



Váš vinařský Láďa Hruška, který za Vás ochutnává i ta horší vína.


Žádné komentáře:

Okomentovat