středa 17. února 2016

Viva L´Italia a můj malý vinný Marx

Já vím, určitě netrpělivě čekáte, co napíšu o autentických kouscích v Křepicích, ale předtím uvedu jen pár poznámek k nedávno degustovaným italským vínům v Castellaně (nejlepší to brněnské adresy pro slávky). První mou vinnou degustaci po alkopůstu pořádal Klub Přátel dobrého vína a večerem prováděl italský majitel Castellany. Ráda bych napsala, že jsem propadla naprosté vinné euforii (kterou si můžete představit třeba jako gif níže), nicméně s prázdným břichem a obavou z kocoviny jsem se držela zpět a se zodpovědným (čti: nešťastným) výrazem zbytky vzorků raději vylívala.


Těšila jsem se na počáteční přírodní a kalné Prosecco, Valdobbiadene z produkce Col del Lupo, ale to trochu nepříjemně překvapilo výraznou chutí hořké citrusové kůry. Chuť spravila intenzivnější bílá Falanghina (původní stará italská odrůda), ročník 2014 od vinařství Rami di Majo z Molise s pěknou svěží vůní, hezky postavenou ale užší chutí květin a mandlí. Jen ten konec bych zase překřtila na typicky italský - chybí mu šťáva a působí vysušeně. Bílým vítězem se stalo Roero Arneis z vinařství Bel Colle z Piemontu, pojmenované podle autochtonní odrůdy Arneis. Pěkná šmrncovní, minerální a svěží vůně, v chuti taky krásně postavené, docela přímočaré, opět minerály a příjemná kořenitost na závěr, konec který potěší nejeden středoevropský jazýček. Připomnělo mi dochutí i některé naše znojemské Rýňáky nebo Veltlíny, což se mi u zahraničních vín fakt moc nestává. 



¨¨





















Z červených se moc líbilo Gualandresco (Sangiovesse) z toskánského Guido Gualandi, ročník 2009. Selsky a tradičně vyrobené víno s jemnou slaností, uzeností a stopou bretky, středně plné a hezky uhlazené. Výrazný ale sympatický sud a kůže ke konci. Ovocno - slaninově vrstevnaté. Tomu se těžko odolává. 

A na konec okouzlilo i Primitivo di Manduria od výrobce San Marzano z Puglie, stoprocentní Primitivo, ročník 2013, 60 a více let staré keře. Vyšší alkohol a sladký dojem u tohoto kousku ničemu nevadí, vše se už hezky zakomponovává spolu s vyzrálými peckovinami a lesními plody, višněmi v čokoládě, kakaem a lehounkým sudem. Pěkně "uvařeno" a namícháno dohromady. Co se týče doporučené gastronomie od rozeného Itala: prý nemusí být :) 



Hlavně na posledním kousku bylo už sluníčko a žár hodně znát, což mi připomnělo relativně nedávnou aféru s úmrtím nekvalifikovaných pracovníků při sklizni vína v Itálii. Independent se panující praktiky dokonce nebál označit za otročinu. Každý správný milovník vína hledí na to mít co nejvíce informací o původu a výrobě vína, přesto mne překvapuje, že se společenskou odpovědností ve vinicích myslí hlavně nepoužívání pesticidů a ne třeba sdírání lidí z kůže. Tolik ruchu se udělá kolem dopadu vína na zdraví nebo ohledně klamání spotřebitele, ale o podmínkách nelegální a občas i nelidské práce na vinicích prostě není tak fancy mluvit. Například v Americe by už teď bez drsné a špatně placené práce ilegálních imigrantů těžko vyrobili normálně naceněné víno

Nezhořkne vám po těchto zprávách víno v puse víc než třeba když zjistíte, že vinař použil umělé kvasinky? 

Mně třeba to H&M tričko vyrobené v Bangladéši teď docela svědí... 

Žádné komentáře:

Okomentovat