pondělí 30. ledna 2017

Další slovenské dobroty

Tak začínám mít neodbytný pocit, že jsem zaspala malou vinnou revoluci na Slovensku (ale pravda je, že zaspávám plno věcí - biologické hodiny, příležitost říct si o vyšší plat, žít tady a teď, udělat si tetování, vzít si supervýhodnou hypotéku, atd...).

Ale zpět k tématu. Většina hlavně suchých vín ze Slovenska, co se mi dostala do skleničky (Golguz, Berta, Fundus Regius, Strekov, atd.), měla vysokou úroveň a nelehko by se pro ně hledal srovnatelný domácí vyzyvatel. Zatímco my se plácáme ve vinařských zákonech a šmelinách, tak za to bratia na Slovensku pěkně vzali a některé jejich kousky jim nejde než závidět (tvrdit, že na Slovensku nemají problémy je samozřejmě mimo mísu, ale zatím se nerušeně houpám na obláčku nevědomosti).

Modra, z webu Slovakia travel

Když si pomůžu zeměpisem, tak chutnaná vína měla často českou citlivost, rakouskou čistotu, ale i maďarskou sebevědomou plnokrevnost. Závidět lze i možnost profilovat a komunikovat vína z východních oblastí jako vulkanická (Viz článek Podkorkem), případně Maďarům natruc jako Tokaj. Ale i západní oblasti maj něco do sebe  - třeba malé rodinné vinařství Rariga, které hospodaří na 2 hektarech v Modre. Modra ležící na úpatí Malých Karpat prý byla jednu dobu vůbec největší vinařská obec v Československu, dneska se ale spíš brání divoké zástavbě, jelikož leží až nebezpečně blízko Blavě. A co vína ? 





Veltlínské zelené, ročník 2015, Modra, hon Noviny
Ve svěží vůni se ukazují zelené jablíčko a méně zralá hruška, lehce na pozadí citrusy a bylinky. V chuti navazují na Veltlín trochu netradičně opět hruškové/ hruškovicové tóny, zelené jablko, trochu exotiky a ukazuje se i fajn pikantnost a mandlové tóny schované za vyšší ale příjemnou kyselinou. Chuť je plná, intenzivní, kulatá (4 měsíce leželo na sudu), drží ji alkohol, který je ve Veltlínu přeji jenom znát, ale nevadí. Dost dlouhý, po zahřátí poměrně intenzivně vanilkovo-karamelový dojezd. Netypický Veltlín na začátku cesty, který se bude pěkně vyvíjet a má co říct (hlavně nám uvyklým na znojemské kousky). Moc povedená věc, 86 bodů.


Rizling rýnský, 2015, sladké , Modra, hon Lorencar
Opět světlejší barva, vůně v lecčems až překvapivě podobná předchozímu kousku, hrušky, jablíčko, medovost a meruňková marmeláda. V chuti i přes výraznou sladkost působí poměrně lehce, vesele a bezstarostně, ukazují se příjemné tóny meruněk, hruškového kompotu, ke konci i rozinek a vanilky. Pěkná citrusová kyselina je pořád cítit v pozadí. U sladších vín mám ale občas problém, že po té náloži cukru už tam nechci hledat nic moc jiného, nechám se ukolíbat cukříkama a jen si tak bezstarostně piju. A jak do mě normálně ve velkém mizí (tzv. jak Němci do krytu) spíš suchá bílá, tak tohle se pilo moc dobře. Takže až budete chtít jen tak bezstarostně pít a osladit si život, tak Rýňák z Modre není vůbec špatná volba. 85 bodů. Oba pěkné kousky najdete v sortimentu Wineplanet


  

Žádné komentáře:

Okomentovat