středa 15. února 2017

Kuba Novák na žal, Pinot noir od Fritsche na radost

Víno patří k životu, k jeho radostem a strastem, jak by řekl klasik - ochlasta. Přesně to byl můj případ týden nazpět, kdy jsem nejdřív zapíjela smutek, že nebudeme mít krásný byt s výhledem na Špilberk, protože ho galantně přenecháme těhotným kamarádům, abych následně o den později zjistila, že nám majitelé pronajmou totožný byt akorát o patro výš. 



A obě situace si vyžádaly tekutou psychickou podporu. Jak titulek napovídá, tak jako útěchu jsem zvolila Kubu Nováka, jeho Veltlínské zelené ze Skalky, ročník 2013. Protože mi pár let nazpět strašně chutnalo a trochu jsem se bála, jestli už nemůže být za zenitem. Ale stejně jako degustace vinařství Kasnyik ze Strekova pár hodin předtím mě moc nepovzbudilo (Kasnyik raport bude). Ale co jsem vlastně čekala, že jo ? :) 

Nějak si nepamatuju. že by bylo i na Víno není vinno takhle kalné a ujeté. Ve vůni uzené a slané, kouřové, mineralita a jen na pozadí stopa ovocných tónů. V chuti navazuje příjemná slanost, krémovost, hutnost, slabší citrusová linka, ale plusové body jsou za pevnou a strukturovanou kyselinu. Jak mám ráda slaná/ nauzená vína, tak tady už to bylo moc, ubilo to jakýkoli ovocný/ odrůdový projev a celkově víno ztenčilo. Pořád je tu ale dost velká šance, že je v blbý fázi, případně se nějak mikrobiálně zvrhlo. 84 bodů. 




Ale pít ho druhý den, tak tam možná najdu víc ovoce a radosti. Stejně jako v Pinotu noir Exlberg, ročník 2013 z Weingut Frisch z Wagramu. Biodynamické vinařství, jeden ze členů uskupení Respekt Biodyn, ze kterého budete znát minimálně Judith Beck. Heslem menšího vinařství (25 ha, organicky od roku 2008) je "I am not as good as nature", což bychom si měli všichni nechat vytetovat na čelo a možná bychom se pak neřítili do takového ekologického průseru. 

Intenzivní ale svěží fialkovo-jahodová vůně, lehce maliny, vanilka a trochu živočicha. V chuti sedlo dokonale - veselé, sametové, šťavnaté, elegantní, pinotově ovocné s jahodami, ostružinami a nevtíravým fialkovým bonbonem. Pilo se jedna radost a určitě by obstálo i u méně veselých pitců. Super objev, koupeno na Víno-klubu/ vínomatu za cca 319 Kč. No mohli by znovu naskladnit, v zahraničních eshopech za něj chtějí třeba i jednou tolik, 89bodů. 


Žádné komentáře:

Okomentovat