pondělí 23. ledna 2017

Ne tak úplně nová vína pro 2017: Assyrtiko z Lidlu, Bruno Clavelier a jiné roztodivné šumění

Tak budeme mít za chvíli nový Salon vín, seznam si můžete projít na odkazu, je tam na stažení tabulka s výsledky. Pokud chováte náklonnost k Excelu, tak můžete jako já skončit s kontingečkama a slicerama :) Většina jmen zůstává stejná, jsem zvědavá na vína od Krausů a z Kutné Hory, překvapilo množství vín od Kamila Prokeše nebo červené od Springera. Asi se tam stavím, uvidíme, jestli si domácí červená od posledně (to byl ovšem ročník 2014) vylepší reputaci.



Na Wine Spectator zaujal seznam Matta Kramera s 25 víny pro rok 2017, což pro čtenáře znamená zkusit každý druhý týden něco nového. Seznam je dělaný pro trochu jinou cílovku, než je většina čtenářů blogu nebo milovníků "ezoterických vín", ať už je to cokoliv :). U některých doporučení jsem tak nějak povýšenecky obracela oči v sloup ("Anything from Greece, Pretty much anything from Portugal, Sparkling wines called Crémant") abych si ale při procházení seznamu vzpomněla na pár pěkných chutnaných vín, která zatím nespatřila světla monitorů. A měla by! 

Třeba Assyrtiko ze Santorini, ročník 2015, ulovené v akci v Lidlu tehdy asi za 130 Kč. Láhvi připomínající Vincentku jsem moc nevěřila, ale kdybych věděla, jaká to bude paráda, koupila bych toho víc. Krásná zlatavá barva. Ve vůni střízlivě ovocný a nazrálý projev do broskví a květinového medu. V chuti pevné, minerální, moc pěkně postavená záležitost. Opět jemnější stopa ovoce a medu na závěr. Bodově bych byla někde kolem 87 bodů. 




No a když jsme u těch Crémantů, tak hodně nadchly šumivky od Domaine Bruno Clavelier, hezký medailonek na Jižním svahu. Crémant de Bourgogne AOC Blanc, ročník 2012, směs po třetinách Pinot noir/ Pinot blanc, Aligote, Chardonnay, měl komplexní projev s ovocem (jablko, citrusy, citrónový koláč),  slanější linkou a zabíhal až k lanýžům (protože "k houbám" nezní dost vznešeně). V chuti celkově plné, hezky strukturované, dlouhé, příjemná ne-extrovertní nasládlost, vyvážené, lehce nazrálé. 88 bodů. Cena pod 600 Kč a za mě docela seriózní vyzyvatel Champagne od Jean Dumagnin, které jsme měli jako vrchol večera (Viz konec příspěvku). 



O chlup méně oslovila stejná řada, ale ročník 2010. Crémant působil uzavřenějším a složitějším dojmem, dost vystupovaly kyseliny, ale struktura a vrstevnatost s pěknou ovocnou linkou slibují do budoucna fajn zážitek. Předchozí kousek už byl hotový, tohle ještě něco může předvést. A za lepší cenu. 86 bodů. 




A níže jen pár poznámek k dalším chutnaným šumivkám z Loiry a Champagne, někde trochu úlet, ale celkově má Alifea fajn sortiment: 

Domaine Louis de Grenelle, Crémant de Loire "Brut Platine" AOC, NV. Odrůdy Chenin blanc, Chardonnay, Cabernet franc. Užší, ale fajn tělo, mírná kyselina, dost ovocné, svěží, sladší. Bubliny pro nebublináře.  Cca 320 Kč84 bodů.


Domaine Jöel Delaunay, Touraine AOC Blanc "Méthode Traditionnelle", NV. Odrůdy Chardonnay a Arboix. Cca 3 roky na kalech. Nazrálé, zajímavější, plné ale trochu připečené, lechtivá kyselina, kvasnice, pěkné perlení. Na mě pořád sladké, ale super poměr cena-kvalita. Cca 320 Kč. 87 bodů.




Domaine Louis de Grenelle, Saumur Brut AOC, Rosé NV, odrůda Cabernet franc. "Šumivý pyrazin", hodně cabernetové tóny, rybíz, sekundují lesní plody. Přímočarost, lehce zelenost. Netradiční, zajímavé na skleničku dvě. Cena cca 290 Kč86 bodů




Jean Dumangin, Champagne AOC Brut Resérve Blanc de blancs, NV (cca 2011)
Super mineralita, ale těžkopádnější a sladší projev, šťavnaté, vrstevnaté. Zajímavé, ale nepobízí moc k dalšímu pití. Cena kolem 790 Kč. 86 bodů. 


Jean Dumangin, Champagne AOC Extra Brut Blanc de Blancs, NV (cca 2009)  
4 až 5 let na kalech, kvasnice ze začátku jdou hodně znát. Svěží, řízné, výrazně méně ovocných tónů. Cena kolem 830 KčCca 86 bodů


Jean Dumangin, Champagne 1er Cru Brut, 2008. Cca 6 let na kalech, 55% Ch plus 45% PM, 6-7 g zbytkového cukru. Tohle jako jediné dalo na frak i Crémantům od Bruno Claveliera. Elegantní, vrstevnaté, osobité, lehká nazrálost, projevem do briošky a citrónových koláčů. Velice přesvědčivé, cena pod 1000 Kč. 90 bodů. 



Žádné komentáře:

Okomentovat