čtvrtek 14. dubna 2016

Tipy kam ve Valticích a supertajný recept na Valtický hříbek

Že neznáte Valtický hříbek? (mykologové zůstaňte v klidu, v přírodě byste tuhle houbu našli jen těžko) To smícháte Apetito, nahrubo nastrouhané máslo, cibuli, nivu, eidam a dvě lžíce plnotučné hořčice, vše to třete, až je hmota pěkně tvárná. Vytvarujte klobouk a nohu, klobouk obalíte ve sladké paprice (může být i trochu té pálivé) a houba je na světě. A taky výborný společník k vínu. Zní to jednoduše, ale až se pokusím o domácí výrobu, tak můžete očekávat fotku jedinečného Valtického choroše :) Vpravo fotka, jak by měl doopravdy vypadat. Varování: houba je nebezpečně jedlá! Nejvíc ji svědčí prostředí vinných sklepů, kde se vyskytuje po boku sýrů a šunčiček.  

Jelikož jsem si dříve hodně lámala hlavu, kam ve Valticích vyrazit na jídlo a víno, tak tu je pár tipů pro budoucí bezradné a hladové návštěvníky. Valtice pro mě osobně nejsou úplně typická vinařská obec, rádi se titulují jako "hlavní město vína" (přesně od roku 2006, od roku 2011 pak mají pro mě trochu záhadné stejnojmenné označení pro místní vína) a je pravda, najít tu fajn občerstvení a vinné rozptýlení není tak těžké...i když já bych měla od hlavního města ještě krapet větší očekávání třeba i vzhledem k vysokým cenám místního ubytování. 

Na jídlo a příjemný večer můžu doporučit něco z domácího trojlísktu Kapitána (s obřími porcemi), Valtická Rychta a Albero (výtečný pupek nebo kachní prsa), případně za dobrou kuchyní můžete vyrazit o pár kilometrů dál K TlustýmU vína je nabídka o něco širší, a lákat vás bude Salon vín, návštěva valtického podzemí, křížového sklepa Chateau Valtice, některého z moravských sommeliérů a všemožných  sklepůvinoték nebo úplně nejlépe se nabízí zapadnout přímo k vinaři do sklepa (třeba Dwořáček, Zapletal, Kopeček nebo SVSV mají fajn vína). Odpovědi z vinařství bývají rychlé a většinou pozitivní, takže není problém domluvit nějaký košt. My jsme nedávno vyrazili do sklepa rodinného vinařství Dwořáček, o jejich fajn Rýňácích a rosé něco brzy sepíšu. 

Teď jen na konec stručného gastro-cestovatelského příspěvku pár fotek, jak se některým líbí v Salonu vín a že je dost ošemetné dávat návštěvní knihu do degustační expozice. Nemusíte realizovat všemožné náročné a drahé studie, abyste zjistili, že alkohol v rozumném množství podporuje kreativitu...až do takové míry, že mám pocit, že do Salonu pouští i hodně dětí :)



Žádné komentáře:

Okomentovat