čtvrtek 9. června 2016

Krásná domácí vína za hubičku a trochu toho stěžování

Už v jednom z prvních pokusných příspěvků jsem psala, že jsem v oblasti vína takový Láďa Hruška, snažím se vyhledávat spíš cenově dostupná vína (i když to občas bolí), protiví se mi ceny některých "světových, legendárních a ikonických" vín, ale i spekulace, snaha vydělat za každou cenu...však to znáte. Já vím, víno je komodita jako každá jiná, někde jeho výroba prostě stojí víc, do toho dovoz, marže... Ať si na mě neviditelná ruka trhu klidně vystrčí prostředníček, ale stejně si nekupuji a asi ani nikdy nebudu kupovat pro domácí spotřebu vína za víc než cca 450 Kč. A i tahle částka mě, která velkou část dospívání nakupovala oblečení jen v sekáčích, protože peníze prostě nebyly, přijde přes čáru. 

Na druhou stranu, sekáče a radost z toho objevit krásný kus oblečení za pár korun mě baví dodnes a nějak se mi tyhle proletářské radovánky přelily i do vína a snahy objevovat krásná cenově dostupná vína spíše než přicházet na chuť vyhlášeným domům. Třeba zrovna nedávno jsem měla ohromnou radost ze dvou krásných a cenově dostupných domácích vín, takže tímto utínám své sociálně orientované výlevy a podíváme se na ta vína, že :) 

Richard Tichý, Rulandské bílé, ročník 2012, trať Hastrmany, obec Hrušky, suché. Krásná zlatá barva, v bohaté vůni ukázkově nazrálá bílá Rulanda (tj. kulatost, vanilka, mandarinka, citrusy) k tomu pár kapek medu, trochu ringlí a meruněk. V chuti krásně navazuje harmonickým a nenuceným spojením smetanovo-vanilkové nasládlosti a kulaté kyselinky, opět se objevují mandarinky, limetkový cheesecake, červená zralá jablíčka. Víno má 14% alkoholu, my hádali tak 12% a ještě si libovali, jak není alkoholické. Krásně se to zakomponovalo a víno působí elegantním a nenuceným dojmem. 89 bodů. 

Objektivně je teď na vrcholu, pokud máte doma, tak nezahálejte a do roka to vypijte, nejlépe s chřestem a smetanovou omáčkou jako my. A poslední poznámka - zakoupeno asi za 130 Kč na Otevřených sklepech v Hruškách. Hahaha! 


Druhý adept na "kauf roku" je Ryzlink rýnský ze Školního statku Mělník. Jak si všichni prdí do gatí z ročníku 2007, tak mě se to povedlo i s ročníkem 2008. Trať Neuberská, obec Mělník, suché. Barva světlá, citrónová, těch 8 let na ní není znát. Přímočará ale široká vůně ukazuje pěknou nazrálost, lehce "osvěžená" petrolejem a mineralitou, postupně se otevírá a ukazuje rozkvetlou jarní zahradu, klasický lipový med, sušené meruňky a lehkou stopu exotiky - ananasu a manga. V chuti vzdor vůni už méně expresivní ovoce, hodně citrusových tónů a medové nazrálosti, překvapí ještě dost důrazná kyselinka, co si umí dupnout na patro, ale vytváří ten charakteristický šťavnatý a pitelný dojezd. Po chvíli se trochu umravnila a dala v závěru prostor i decentní mineralitě, petroleji a sladšímu vanilkovému tónu. Alkohol v normě (12%), akorát široké, aby zbytečně nerozptylovalo, pěkně expresivní a osvěžující. Příjemná lochtající kyselinka, jemná nazrálost. Tohle má vše, a navíc ještě pár let vydrží. 90 bodů. 


Testováno při grilovačce na typické středočeské rodince pijící hlavně polosladké Tramíny a aktuálně i Hibernaly. Byla nadšená stejně jako já. Koupila jsem za 150 Kč přímo od študáků na zemědělské výstavě v Lysé nad Labem. Nyní stále cenově dostupné na Mělnických vínech....a já už přemýšlím, kdy Mělník podegustujeme i v Brně. 

2 komentáře:

  1. Vinný Láďa Hruška :) Pobavilo. Ale vidím to vlastně stejně.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, rádi bychom Vás pozvali na Den otevřených sklepů dne 2. 7. 2016 do Hrušek. Otevřeno bude 23 sklepů, bude zajištěn převoz koňským povozem mezi sklepními uličkami, budou hrát dvě cimbálové muziky a celou akci zakončí večerní koncert skupiny Na2Fáze.
    Více info: http://www.hrusky.net/za-vinem-do-hrusek/den-otevrenych-sklepu/
    nebo na faceboou:https://www.facebook.com/events/1613467748980258/

    OdpovědětVymazat