čtvrtek 18. srpna 2016

Leťte do Bari a užívejte Apulii! (aneb hlásím konec okurkové sezóny na blogu)

Přiznávám, že jsem se toto léto s příspěvky trochu flákala. To ale neznamená, že jsem zahálela i co se týká rozšiřování mých vinných obzorů. Proto v brzku můžete očekávat pár tipů na pěkné pálavské Vlašáky nebo na Franciacortu, mladou italskou obdobu šampaňského. A dnes to bude zase Itálie! Nečekejte ale žádné emoce a létající talíře, jen pár tipů a ohlédnutí za krátkým výletem do Apulie,  protože jak už poctiví čtenáři tuší, Itoška je pro mě balzám na duši. A čím víc na jih, tím to funguje lépe. 

Rozhodující roli ohledně místa sehrály relativně levné Wizzair letenky (zpáteční cca 2600 Kč) s odletem ve čtvrtek ráno z Prahy do Bari a s návratem v pondělí do Budapešti. Na Bari jsme se nejdřív dívala trochu skrz prsty, ale nakonec se z něj vyklubalo město s historickým a echt italským centrem, krásnými románskými katedrálami a kostely na každém rohu. Možná bych v centru uvítala víc restauraček, ale takové La Tana del Polpo (aneb Doupě chobotnice, naše večeře zvěčněna na fotkách) nebo Al Pescatore, svůj účel splní a dostanete vrchovatou nálož všech možných bestií, které lze vylovit z moře (včetně třeba mořských ježků). A zkuste to i bez Tripadvisoru. Až uvidíte restauraci, před kterou je fronta místních, zařaďte se do ní, snažte se navázat kontakt s obsluhou (optimálně v italštině – za to jsou plusové body) a zeptejte se, za jak dlouho bude volný stůl (tedy ne, jestli je aktuálně místo - to je jasný, že není). Nestalo se nám ještě, že bychom do 30-40 minut neměli místo a zatím to byl vždycky zážitek, navíc za rozumnou cenu, protože Italové do drahých turistických běsů nechodí. 

A protože každé české srdéčko taky baží po moři, tak v Bari naštěstí najdete i městskou pláž. Nasedněte na autobus B a jeďte na konečnou na Pane e Pomodoro (v překladu chléb a rajčata :)). Není to sice ta nejhezčí pláž, ale koupačku obstará bez problémů. Navíc se na ní večer konají mše, což je docela zážitek sledovat.

Trávit ale celý čas v Bari by byla trochu škoda, proto asi nejdůležitější rada zní – nasedněte na levný a spolehlivý vlak nebo autobus/ půjčte si káru a jeďte poznávat krásy jihoitalských pláží a měst (někde jsem četla, že se Apulii přezdívá Karibik Evropy). Nabízí se třeba Trani, Barletta, Polignano e Mare, Alberobello, Monopoli, Brindisi nebo Lecce. My se ubytovali v Monopoli, rozkošném městečku s bílými dlážděnými ulicemi a pitoreskním modrým přístavem. Hned pod hradbami je menší městská pláž a za dalších 5 minut narazíte na několik zálivů vhodných ke koupání. A vždycky je tu možnost nasednout na autobus 1 nebo 2 a svést se cca 10 minut pod bývalý normanský hrad/ dnes klášter a vykoupat se na veřejné pláži Porto Ghiacciolo, kde vás překvapí ledové prameny ústící do krásně čistého moře (pozor, pláž z druhé strany kláštera je ale placená a zkoušeli po nás chtít 12 Euro - asi nemají moc zkušeností s Čechy).

No, ale jinak fakt není co vytknout. Všichni na nás byli neuvěřitelně milí, zvlášť když ze sebe sypete italštinu na úrovni batolete. S bezpečností žádný problém, turistů si hledí, stačí vytáhnout mapu nebo koukat do jízdního řádu a za chvíli někdo přispěchá s radou. Většinou po nás nechtěli ani platit jízdné za autobus a jednou nám průvodčí odpustil i jízdenky za vlak, protože bychom si koupí ve vlaku připlatili asi 5 Euro. Zkuste si tohle představit u nás...

Doufám, že už jste navnadění a po přečtení příspěvku začínáte balit kufry, ale ještě to není vše. Příště krátce zmíním místní vína, protože ta Primitiva a krásná rosé ze Salenta nebo Castel del Monte se tam samy nevypily, že jo. 


Pozn: Pokud máte pocit, že některé fotky vypadají, jak stáhnuté z google obrázků, tak se vám to nezdá. Stahujeme obrázky z karty a brzy přibude vlastní foto-produkce.  


2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    tam jsem se před lety nechal tetovat. Sice ta vzpomínka je už dávno pryč, protože jsem si jej nechal odstranit tady, ale pořád na to rád vzpomínám. Je to tam moc krásný, určitě se tam zase vrátím a třeba se vrátím s něčím novým domů... :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, moc hezky napsaný článek, nám byl inspirací, abych jsem s přítelem vyrazili na dovolenou na jih Itálie, kde jsme ještě nebyli. Také jsme si zařídili zájezd s dopravou letecky. Teď sháníme informace o vhodném zaparkování auta. Na těchto webových stránkách tady je možnost zaparkovat naše auto. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat