Jelikož mám ráda Sýrárnu, Jiřák a taky vína od George Hrona,
tak jsem na degustaci Sauvignonů z Loiry prostě musela vyrazit i přes
nelidská vedra a společensky téměř nepřijatelné množství potu, které jsem
vylučovala. A vyplatilo se. Z asi nejdelší francouzské apelace
táhnoucí se napříč snad 10 francouzskými departmenty od Orleans až k oceánu, jsme ochutnali fakt pěkná vína z 3 oblastí na
východě (Touraine, Coteaux du Giennois a z profláklého Sancerre). Půda
tu většinou bývá sprašová, vedle křemence nebo vápenité opuky občas
najdete i obdobně jako v Chablis nějakého toho korýše. Kimeridžan prostě v Chablis
nekončí.



Stejně jako mne moc neoslovilo základní víno od malého vinaře Vincenta Gralla ze Sancerre, tak o to
víc mne nadchly jeho vyšší řady z vinice La Manoir. Ročník 2013 z Le Manoir
dával jasně tušit sud, což dalo vínu hezkou sladkou kulatost, ve které
probleskovalo pěkně ovoce, zábavně na sebe sud a ovoce narážely, ještě bych jim
dala tak rok, ale už teď mě to nenechalo chladnou (no jo, to jsou ty mé věčné
ódy na barikový Sauvignon), 85b. Ročník 2011 z Le Manoir
byl už pěkně uleželý a nazrálý, zase se sudem, trochu mě zahřál alkohol (jako
by toho vedra nebylo už tak dost), víno bylo výrazné ale hezky charakterní,
82b.
Trochu stranou toho všeho stálo Domaine La Clef du Récit a Anthony Girard, Sancerre, 2014. Nefiltrované, pronikavé víno, s dotykem kouře a typického jablíčka (autentický projev nezapřelo), ještě mladé a řízné, ale bude fajn, 83b. Fajn bylo i Domain Morin, Sancerre, 2011, trochu starší vzorek navíc ze starých keřů s krásnou etiketou, víno bylo hezky pevné, intenzivní, „šutrové“ (no jo, ty poznámky v telefonu nestojí za moc :)), nazrálé, ale sud tomu dal pěkný rozměr a hezky to učesal, 82b.

Zdatně mu sekundovalo i Domaine Serge Laloue s jejich "sprostým" Le Cul de Beaujeu, Sancerre, 2012, hodně výrazně vystupovaly kvasnice, ale moc to vínu slušelo, a dávalo mu to charakterní hloubku, Sauvignon se s tím (stejně jako se všemi dalšími výrobními styly) prostě pěkně popral, 84b
Otevřená z francouzské návštěvy zůstala ještě dvě červená, na mne kyselejší vína, zejména Pinot Noir od Christiana Briarda z Coteaux Champenois, 2009 bylo drsnější pití. Rozhodně nebylo špatné, ale ať mi nikdo neříká, že česká/ moravská červená jsou kyselá. Těmito kyselejšími kalichy jsme teda s Luckou uzavřely sérii pražských degustací. Spolu jsme ji začaly a nyní taky více méně důstojně ukončily (pokud nepočítáme litry potu, vypití všeho, co tam bylo, a prohlášení „vždyť nás to ani nemůže opít, to všechno určitě vypotíme“).
Tak a od září už bude Brno.
Údolí Loiry není apelace, ale prostě vinařský region :-) .
OdpovědětVymazatOsobně mám odtud nejraději vína z Chenin blanc, od suchých po sladká.
A pokud jde o kyselá červená, na ta narazíte ledaskde :-) . Pokud hledáte plnější vína, je třeba se podívat po kabernetech z Anjou, Chinon, Saumur Champigny aj.
Ať se daří!
Dobry den. Tentokrat jsme ochutnavali sauvignony... Val de Loire dovazim prakticky kompletne, od horniho konce do dolniho... Schazi mi snad momentalne jenom vina ze Saint-Pourçain-sur-Siaule. Takze kazdopadne veskeré Cabernety franc, at uz jde od Bourgueil-Saint-Nicolas-de-Bourgueil-Chinon-Saumur-Champigny-Anjou-Anjou-Vilage...mam k dispozici. Staci se informovat. JH
VymazatKoukám, že tentokrát jsme se moc neshodly :) Hlavně u Gralla. Těším se na reporty z Brna, ať se vám tam daří!
OdpovědětVymazat