pondělí 7. září 2015

Pár kapek o Portugalsku a portugalských vínech

Vezměte archeologa lačného po hradech a vinného nadšence a pošlete je spolu do Portugalska. Na moře a koupačku pak skoro ani nedojde. Prostě dovolená ve stylu hrad nebo vinohrad. Na co ale došlo, bylo třeba mladé a svéhlavé Vinho Verde, šumivá a hluboká Raposeira, levné i drahé varianty Portského a nádherné údolí řeky Douro nebo návštěvy výborných vinných barů a specializovaných degustačních podniků představující hlavně turistům vína z konkrétních oblastí.

Portugalsko je země velikostí odpovídající ČR s obyvateli ne nepodobným Čechům, které od dalších jihoevropských národů odlišuje jistá vážnost, melancholie až smutek (říkejme tomu třeba nepřeložitelně "saudade") a k Čechům je pak ještě více přibližuje neuvěřitelná obliba vepřového masa, všeho sladkého a chleba. Svým způsobem se právě ta nepopsatelná melancholie a stesk po něčem, co už nepřijde nebo ani nikdy nepřišlo, projevuje i v portugalských vínech, která jsou často vážná, hluboká, bohatá, ale ne veselá. 

V podstatě jediné veselé víno jsme si vyrobili sami, když jsme naivně nechali několik dní v rozehřátém kufru auta Vinho Verde, které se nám rozkvasilo a i přes povylezlý korek jsme nakonec byli neuvěřitelně příjemně překvapeni mladičkým pitelným šumivým vínem v rozpuku. Portugalci se taky s vínem moc nemazlí, zejména na severu v Minho a Trás-Os-Montes využívají běžně vysoko se pnoucí révu na stínění cest nebo malých zahrádek se zeleninou, ze které následně vyrobí i docela kvalitní víno. 

Obdiv každopádně patří Portugalcům za to, jak se jim podařilo ze stolního vína, které se často ještě v 90. letech vůbec nelahvovalo a míchalo nesystematicky dohromady, udělat i pro turisty jasně srozumitelný artikl, který má duši, a to i přes více než 200 místních a pro cizince často úplně neznámých odrůd, nejednotné, svéhlavé označování kvality vín a široké spektrum regionů. Po 2 týdnech intenzivního ochutnávání musím říct, že mi k srdci přirostlo mladé Vinho Verde zejména z odrůdy Alvarinho nebo Loureiro od Ponte de Lima, z červených pak asi kromě odrůdy Baga z Bairrady nejde vyzdvihnout jen jednu odrůdu, protože červená vína vznikají až na výjimky (Baga, Cabernet Sauvignon, atd.) scelováním dvou a více odrůd. Do popředí se z červených v poslední době hodně tlačí Touriga Nacional, Touriga Franca nebo Tinta Roriz (aka Tempranillo), ze kterých se nevyrábí už pouze Portské. Zajímavá ale byla cuveé, kde vedle původní odrůdy byl třeba i Syrah nebo Merlot, o něco méně zajímavá pak byla cuveé s Cabernetem Sauvignon. 

Vína znalí portugalci Vám z regionů nejčastěji doporučí právě Bairradu s její "korunní" odrůdou Baga, která se v poslední době hodně skloňuje. Mně se líbila hodně řemeslná a precizně vyrobená vína z oblasti Douro, byť jim často chyběla svéráznost jiných oblastí a tzv. "něco navíc" (čest výjimkám, např. červenému z Quinta Dona Matilde 2010 nebo úžasné bílé Quinta da Pedra Escrita 2011). Červená vína z Dao byla hodně fajn, ale nejméně jsem jim rozuměla a potřebovala bych na ně čas, červené Alentejo mělo dost kyselinek, i když charakter mu nechyběl a červená vína kolem Lisabonu a Setubalu byla zajímavě minerální, ale často o chlup sladší než by se mi líbilo. Celkově ale Portugalci umí vyrobit zajímavá a pěkná vína, která se často těžko popisují a musí se k nim najít cesta stejně jako k duši Portugalska. Vína prostě mají svůj svérazný charakter, který stojí za to a byla by škoda, kdyby se vytratil jen kvůli žvatlání blogujících turistek, že jedno je kyselé a druhé zase moc sladké :)


krásné vyzrálé bílé s dotykem sudu, Bar The Wine Box, Porto

Turistické ale přesto fajn a stojící za návštěvu Porto Quevedo

Zpětně asi nejlepší Portské - Tawny, které jsme ochutnali, ročník 1996

Portskému od nejstarší společnosti Kopke (Němec) taky nešlo téměř nic vytknout

Kopke podruhé

Jedno z nejlepších a zároveň cenově opravdu dostupných vín, víno je ve vůni nasládlé s příjemnou stopou kouře ze sudu, v chuti je lesní ovoce, zemitost přecházející až do slana, na konci stopa bylinek a máty, Bacchus Vini, Porto

Posezení v Guimaraes
Vinný Bar Wine O´Clock, Guimaraes, všimněte si, že nemůže na etiketě chybět vepř

Ruby v Quinta do Tedo, Douro


Někteří účastníci zájezdu

Výborný nový vinný bar Troca Tintos v Obidosu

Vinho Verde, ze kterého se stalo šumivé víno

nejlepší adresa v Lisabonu, už od 50 centů za vzorek můžete ochutnat poměrně velké množství vín

heaven, I am in heaven, stále Wine Tasting Room

Enoteky v Portugalsku jedou



Winebar do Castelo v Lisabonu, tady si s Vámi rádi popovídají o všem, co se týká vína



   

3 komentáře:

  1. Hezký článek! Portugalsko a jeho vína miluji. Ale pozor, opravit - odrůda Baja je Baga... (Bairrada)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, moc díky za postřeh, upravím. Zase jsem měla tendence psát to foneticky...i když vzhledem k tomu, jaká je portugalština složitá, je asi i můj fonetický přepis špatně :)

      Vymazat
  2. Ahoj, moc hezky napsaný článek o Portugalsku i víně. Letos jsem s manželem tuto zemi navštívili i ochutnali jejich skvělé víno. Byly jsme tam na dovolené. Odlétali jsme z Prahy. Jelikož byl kdo by nás odvezl. Museli jsme vyřešit parkování. To jsme si zajistili těchto webových stránkách. Dovolená v Portugalsku se nám moc líbila. Příští rok bychom tam chtěli letět znovu. Pohodový den.

    OdpovědětVymazat