úterý 15. září 2015

Žít víno podruhé a vyhlášení výsledků Top 77 vín

Brno jede. Vychvalovaného podniku Don Pintxos si všiml už i vševědoucí Forbes a zařadil ho na podnět čtenářů na seznam nejvíce povšimnutíhodných podniků na mapě Nadstandardní Česko. Pravda je, že je to jeden z mála podniků v ČR, který by kvalitou a úžasným personálem snesl srovnání s těmi nejlepšími portugalskými vinnými bary. Snad mi příští týden vyjde i návštěva dalšího slibného místa, a to Trapas baru.

Naštěstí mě Brno a obecně jižní Morava nenechala moc zahálet, takže jsem mohla vyrazit na Slavnostní vyhlášení už 17. ročníku Top 77 vín ČR. A dojmy? Nádherné prostory v Adam gallery,  reprezentativně působící akce, u které mi jen unikal systém výběru hodnocených vín, protože bych tam za sebe viděla i některá další slibná česká i moravská vinařství. Ale s fungováním soutěží, zatříděním vín nebo nákupem medailí, je to u nás těžké. U Top 77 se mi líbí oddělení bílých suchých a ostatních vín, přítomnost i opravdu malých vinařů a snaha o co největší nezávislost degustátorské komise. Nicméně právě to oddělení suchých vín a obecně zatřídění je pro mě trochu kamenem úrazu, ale o tom za chvíli. Hlavní cena za nejlepší kolekci vín šla docela oprávněně za Vinice Hnanice, jejich Veltlínské zelené 2014 jsem už chválila, a každý rok dělá vinařství velký pokrok, tak uvidíme, co bude za 2015. 

V Top 77 byl ale oceněný jako mimořádný (tj. min 88 bodů) jejich Ryzlink rýnský VOC Znojmo, 2014, což je určitě fajn, kdyby nevyhrál v kategorii suchých vín do 6 gr. cukru. Samotné vinařství ho ale s 7,9 gr cukru zatřiďuje na svých webových stránkách jako polosuchý (nicméně odkaz nějakou záhadou přestal fungovat, ehm, tak aspoň tu). No nic, 2 gramy sem, 2 gramy tam, ofiko může být suché i polosuché, po zběžném průzkumu to nebyl jediný případ, nemusím se ale hned na začátek v Brně uvést jako největší hnidopich, ale něco mi to připomíná...třeba to, jak česká Pálava jako zázrakem vyhrává zahraniční soutěže v kategorii suchých nearomatických odrůd :)

Musím přiznat, že jsem si chvíli výběrem některých vín nebyla úplně jistá, ale potom, co jsem měla šanci přechutnat tento víkend výběr vín v Národní soutěži vín z Mikulovské podoblasti, tak lze udělat jen jediný diplomatický závěr - ročník 2014 byl prostě těžký a čest těm, co se s ním důstojně poprali :) Pár tipů na bílá ale mám, červená ročníku 2014 jsem pravda moc nedávala.

Krásná vína mělo kromě Vinice Hnanice i Vinařství Plešinger, zejména jejich svěží a čistě udělaný Ryzlink vlašský, 2014 potěšil. Některé moc hezké kousky měla i Horákova farma, zejména pak Ryzlink rýnský 2014 nebo Chardonnay 2014, obé ofiko jako suché. Moc se mi líbila i dvě Rulandská bílá, řada Maidenburg ročník 2013 od Reistenu a od Vinofolu ročník 2014. Potěšilo umístění mého oblíbeného gastro Rulandského bílého od Vinařství Tichý z Hrušek, už se jedná ale přeci jen o ročník 2012, takže víno je trochu někde jinde. Z polosuhých a polosladkých byl fajn Ryzlink rýnský, Vinařství Lahofer, ročník 2013, na dračku šly a i mě docela oslovily všechny polosuché a polosladské Sauvignony, jak z Víno Blatel, tak opět z Vinařství Plešinger

Ze zahraničních pak nemůžu nezmínit krásná vína z australského Langmeil Winery z Barossa valley. Austrálii moc nemám napitou, ale tohle představovalo důstojný úvod včetně Orphan Bank Shirazu, ročník 2012, tzv. sirotčí víno údajně z keřů pocházejících z 19. století znovu zasazených do standardní vinice, kde ale prý působí trochu osamoceně. Výrazné už teď nádherně pitelné víno s jemnou nevtíravou ovocností a kořenito-zemitou dochutí. Bodově bych byla tak na 92b. Ještě asi o chlup víc ale sednul jejich Hangin Snake Shiraz Viogner (poměr asi cca 95% a 5%), opět ročník 2012, červené víno, kterému dodalo přidání osvědčeného Viogneru (aspoň Francouzi se tak tváří) na jiskře, svěžesti a komplexitě. Pro mě hodně netypické pití opět pouze s jemným ovocným projevem přecházejícím do bylinek a asi i do eukalyptu. Bodově bych tady dala klidně 93b. U obou už byl krásně elegantně a spíš nepovšimnutelně zapracovaný sud. Mno, on ten Nový svět už vlastně není až tak moc nový. To spíš u nás v ČR vždycky překvapíme nějakou "novinkou" :)


Bára se sice usmívá, ale při hodnocení byla přísnější než já.
 










Žádné komentáře:

Okomentovat