úterý 22. září 2015

Burčák teče proudem, pár e-learningů a co se líbí na Pinterestu


Burčák je už všude, stejně jako tipy, jak poznat ten zaručeně nejlepší a návody kolikže ho máte vypít. Na Pálavském vinobraní jsem se bílým burčákem z cuveé Mullerky, Muškátu a Irsaie taky osvěžila. A byl krásně mléčný, osvěžující a ano, i docela živý. Stejně je to krásný výraz - Burčák. Ne nepodobný rakouskému názvu Sturm (Sturm=bouře), takže když byste se někdy zakoktali a říkali místo Burčák třeba Bouřák, tak chybu neuděláte. To Francouzi s doslova drsným a morousovitým Le Bourru už neodkazují na bouřící víno (a střeva?), možná i proto, že tohle hlavně bíle víno pijí často už ke konci fermentace. Taky se ho stejně jako Rakušané někdy odvažují dát do obchodů ve skle se speciálním propíchnutým korkem. A nebyli by to Fracouzi, kdyby neexistovali k párování doporučené tradiční pokrmy, třeba pečené kaštany nebo francuzské sýry. Uvidíme, kdy se i u nás začnou prosazovat více či méně tradiční pokrmy k burčáku po vzoru Svatomartinské husy. Za sebe můžu doporučit k párování cibulový koláč (obdobně jako v Rakousku) nebo grilovaný sýr.
 
Nedokážu se ubránit nesoudit podle burčáku nadcházející ročník, ale jsem optimista, a i přes menší komplikace vše zatím uzrálo a zraje v porovnání s 2014 pěkně, ale vyvarujme se předčasných soudů, že. Hezký sumář od vinařů z poloviny srpna najdete třeba na Podkorkem. Někdo se nyní bojí nízké kyselinky v bílých vínech, já se už docela těším na ta letošní červená, vloni to u mě z červených vyhrály Čechy, Morava je už zapomenuta :)
 
No a čekání na nadcházející ročník  lze zkrátit nějakými zábavným a nenáročným vzděláváním. Jako úplnému začátečníkovi se mi moc líbil na české reálie zaměřený základní e-learning od NVC sommelier junior (cena 250 Kč,  test po každé lekci a závěrečný test udržují v bdělosti), občas se mi v Praze stávalo, že se mě při čtení skript z tohoto kurzu cizí lidé ptali, co že to a je a že to chtějí taky. Pokud chcete zavítat za hranice, třeba do regionu Champagne, tak poměrně nové je školení na Champagne Campus (zdarma), pěkně interaktivně udělané a podle několika vstupních otázek testujících znalosti vám doporučí, na jaké úrovni začít. Na obdobné regionální úrovni a zdarma funguje i e-learning na Rhone Wines. Docela populární je online kurz od Open Wine University/ University of Burgundy právě o burgundských vínech (momentálně ale zřejmě není vypsaný), nicméně další obecnější kurzy na stené platformě budou následovat. A pokud si platíte za odběr Wine Spectator online, můžete využívat široké spektrum kurzů taky tam.
 
A na začátek týdne pár obrázkových vtípků od tvořivých vínomilců z Pinterestu. Materiálů na polepení takové menší vinotéky a vinárny (nebo bytu za předpokladu, že máte tolerantní spolubydlící) se dá v online vodách najít opravdu dost.
 
 



 
 



Žádné komentáře:

Okomentovat