středa 9. prosince 2015

Šumivá, mlaďošská i starší Mosela od Vin d´Alsace

Teda hodně jsem bojovala s maďarštinou a degu poznámkami z minula, ale ani tahle Mosela mi to nedá zadarmo. Tak tedy pár degustačních oznámek o dvou spíše menších rodinných vinařství (cca 3 - 5 ha) jmenovitě Kees- Kieren z Graachu a Schiffmann - Junk z Braunebergeru na střední Mosele. Na degustaci v asi nejstarším sklepě v Brně ve Vinotéce U Tří knížat nám vína představili manželé Rolencovi z Vin d´Alsace (kteří kromě Alsaska propadli právě Mosele a nabízejí i něco červeného z Rhony). 
 
O Mosele jsem si obšírněji už psala tu, tentokráte to bylo hodně o ročníku 2014, který obě vinařství dokázala přetavit v solidní svěží vína. Možná bych od nich chtěla více harmonie, trochu zapracovala kyselinky a dodala některým kouskům na plnosti, ale nemůžeme každý rok čekat nabušené zázraky, že. Prostě pěkná Mosela pro normální pití, která se vrací na jídelní stoly běžných konzumentů. Jak píše dr. Loosen větší ekonomická katastrofa může být pro výrobce spíše skončit se samými sladkými a vypiplanými bobulovými výběry, které se ostřeji naceňují a konzumenti jich ani nekoupí tolik. No, ale kdo ví, třeba se i dvačtrnáctkoví mlaďoši  zharmonizují a kyselinka a cukr je při zrání podrží a pletu se, když jim nevěštím žádnou budoucnost. A ráda bych se vlastně i pletla :) 
 





Hned na začátek degu potěšil krásný sekt z vinařství Kees- Kieren, Riesling sekt, brut, ročník 2011, ukázal jak by vypadal takový limetkový cheesecake, kdybyste ho začarovali do bublin :) rozkošné drobné perlení, ve vůni jemné meruňky, citrusy a uhlazená elegance, chuťově krásné svěží a pevné pití, působí hodně mladistvě, začíná meruňkovou pěnou a končí limetkovým cheesecakem, živé, nenudí, 87 bodů. S vykříčníčkem v ohořelých poznámkách, Viz obrázek.

Z "mlaďochů" se od stejného vinařství líbil Riesling feinherb, trať Graacher Himmelreichročník 2014, jen 10% alkoholu na 18 g cukru a 6,6 kyselin, projevem docela přímočaré ale i intenzivní, což u 2014 potěší, hodně opět citrusy, limetka a zelené jablíčko, pěkně vyvážené a harmonické, okouzlující dlouhý konec, 84b.

Celkově mi asi ale více sedlo druhé vinařství Schiffmann - Junk, jejich vína měla lepší strukturu a působila plnějším dojmem. Třeba konkrétně Riesling spätlese, Alte reben, trať Bruneberger Juffer - Sonnenuhr, ročník 2014. V ročníku 2014 se mi vážně líbí cukr, třeba tady se mi konkrétně líbilo celých 60 g cukru na litr, 8% alkoholu a 10 g kyselin :) I přes cukrárenské hodnoty se jednalo o elegantní kousek z téměř 100 let starých vinic, krásně se projevuje květový a lipový med, citrusy, v chuti opět příjemná ale důstojná sladkost, medové tóny, lehce meruňková marmeláda, vše ale hezky strukturované, propojené a hezky pitelné, cukřík necukřík. 86b

 

A na konec od stejného vinařství kouzelný desetiletý Rýňák, na kterém věk nebyl až znepokojivě poznat, Riesling spätlese, trať Brauneberger Juffer, ročník 2005, ve vůni čerstvé, silné, živé, lehoučký petrolej a meruňková marmeláda, v chuti svěží, energické, elegantní, harmonické, jemný zapracovaný petrolej na závěr, zajímalo by mne, co by asi ukázalo následující dny po otevření, 88b.

O klasickém těžkém petroleji jsme si tady mohli nechat jen zdát - pro některé bohudík, pro jiné bohužel. Na degustacích se obecně moc často zmiňuje, že se pijáci dělí do 2 nesmiřitelných skupin - těch co petrolej/ barvy laky/ lékárnu/ meruňkový odlakovač (doplňte si dle libosti) ve víně mají rádi a na ty, co ji fakt nemusí. Mno,  je pravda, že jsem pila i pořádné "petrolejové lampy" a klobouk dolů přede všemi, kteří toho zvládnout vypít víc než jednu dvě sklenice.

A kdyby vás zajímalo, do kterého tábora že to patřím já, tak vězte, že kempím někde mezi nimi. Lehký petrolej za mne ano, zvlášť když se dává na závěr jen jemně tušit v jinak pěkně strukturované a charakterní chuti a lehce na patře pošimrá jako motýl. Třeba takové Rýňáky z Wachau, Tedy, nechci křivdit Mosele, ale často mi některé nazrálejší/ přívlastkové kousky z ní přijdou dost těžkopádné a hodně petrolejové, tam vám dá petrolej pocítit spíš řádný Schmetterling! (Viz lingvistické okénko níže:)




 

2 komentáře:

  1. Ten fousatý pán na fotce mi připadá nějak povědomý :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Archeologu pravidelne obrazejicich degustace je v Brne jak safranu :)

      Vymazat