neděle 21. června 2015

Sýry, Chablis a navrch bochník chleba


Na Wine Prague mne Chablis pěkně navnadilo jako že „to by se mi fakt mohlo líbit“, takže když se na Rylinku, resp. Jižním svahu objevila degustace Jiřího Hrona v Sýrárně, bylo docela jasné, že jdu. Samozřejmě vynechám trochu zoufalé SMS dovozci se žádostí, zda je ještě místo a ukecávání na fotce níže zvěčněné Míši, aby šla se mnou. Před degustací jsme se mírně diskvalifikovaly návštěvou vietnamského bistra hned vedle Sýrárny, ale nakonec se ten zázvor, koriandr a cibule docela ztratili, fakt.  

no pán se na selfičko moc netvářil
O Chablis jen stručně - součást Burgundska, která se z 500 hektarů v 50.letech rozrostla na současných asi 4500 hektarů leží na severu Francie, přičemž představuje nepřekonatelnou ukázku významu geologického podloží pro celou oblast. Nejde tak nepřipomenout příznačné kimeridžské podloží (už to dokážu vyslovit déle než týden, tak machruju) jako směs vápence, jílu a hlavně miniaturních zbytečků mušlí a ústřic, které odlišuje polohy pro Premier a Grand Cru v Chablis od ostatních "méněcenných" poloh. Tam patří tzv. Portlandské podloží a apelace Petit Chablis. Dost se to v Chablis nyní hadá nejen kvůli neustálému rozšiřování vinic (nejen Petit Chablis, ale i Premier Cru), školení vína (dřevěný sub vs nerez) ale také (a tím každého oslníte) kvůli způsobu ochrany mladých výhonků. Chablis leží na severu a oblast je to chladná - mrazíky se tam objevují až do května, proto se rašící víno chrání buď zahříváním a vytápěním přímo na vinici nebo naopak politím vodou, zamražením a vytvořením "iglú" efektu na výhoncích. Níže fotky. Mně to prostě přijde strašně hustý a až dojemně to ukazuje starost vinařů o víno.

vytápění ve vinici, http://www.jeanpaul-droin.fr
a polévání vodou, zdroj stejný










V Chablis se stejně jako ve většině Burgundska vyrábí bílé pouze z Chardonnay, které se tu projevuje výrazně, ale zároveň elegantně, často pěkně komplexně s krásnou minerální vůní. Prostě tvárné víno, které chlad povznese na novou úroveň a dodá mu na elegantní přísnosti s citrusy, kyselinkou, občas tropickým ovocem i máslem. Více a erudovaněji o Chablis napsáno např. na Jižním svahu.


Tak a teď už budu nudit jen popisem vín :)


Prvním vínem bylo Petit Chablis Dominique Gruhier, Sur Les Clos, 2011, biodynamicky zpracované víno, dost nazrálé, s mineralitou, citrus, lehce máslo, poloha je sice Petit Chablis, ale leží nad Grand Cru Les Clos, bylo tam i trochu sudu (směska více nerezových a sudových várek - označována též jako cuveé), na mě zbytečně nastárlé až upečené, 78b

Druhé víno od Domaine des Marroniers, 2011, suché, říznější, už se více podobalo Chablis, jak bych si ho představovala (což by se asi nemělo dopředu dělat, něco si o víně představovat), opět lehce máslo, výraznější kyselinka, pěkná mineralita, ale docela umírněně se projevuje, 80b

Další bylo Pisse de Loup, 2012 a pokud si pamatuji správně, tak západní část Chablis, fakt svěží a pěkné, z nerezu, ovocné, ananas, hezká citrusová kyselina, říznější a za mě prostě boží, 86

A následovalo opět 
Domaine de Pisse de Loup, 2011, minerálnější, slanější, méně primárního ovoce, oproti předchozímu ale působí paradoxně svěžejším dojmem, opět hezká kyselinka s citrusy, 82b

Starší víno z Gaec des Ormes, Cuveé Vielles Vignes, 2007 ukázalo už docela výrazné jablko, nastárlé, opět minerály a možná jak napověděl pan Hron i ten slaný karamel, dlouhý závěr, není rozhodně bez charakteru ale já ho neocením, 82b

A pak už jeden z mých starších favoritů, Chablis od Domaine de Chevallier, Cuveé Prestige, zase 2007, ale tentokrát už se mi do chutě trefilo - krásné plné minerální víno, projevem až lehce nasládlé a zakulacené, několik účastníků včetně mne tam vidělo trochu sudu, zároveň mělo i docela dost ovocný projev na ten věk, 86b

No, ono vlastně i to další chutnané Chablis od Roland Lavantureux, 2011 bylo super, z malé vinice ze severozápadu Chablis, pěkně se ukazovaly citrusy a květy, jen jemná mineralita, opět lehce máslo, pilo se samo a takto má pro mě vypadat Chablis, které jsem si vysnila, nic složitého ani těžšího :) 86b

Víno od Domaine Gerard Tremblay, 
Cuveé Helene bylo představeno ze špičkového ročníku 2008, za mne tady ale jedno z nejslabších vín degustace, prostě mi u Chablis nesedí výrazný sud, hezky spojil dohromady to cuveé a dal mu jednotný nasládlý projev s výraznějším dřevem, ale zároveň to Chablis trochu zabilo, 77b

A na závěr kategorie Premier Cru a Domaine Grand Roche, 2010 (obr. vlevo), sladší, ovocnější víno, strašně se mi líbila jemná ale jasná grepová hořčinka na konci, lehce máslo, citrusy a opět jablko možná i trochu broskev, až trochu do moštu/ marmelád lehce štiplavé ale pěkně namíchané, v poznámkách jsem už nějak divočila a mám napsáno, že bych tohle pila při západu slunce, 85b

 




Etienne Boileau, Premier Cru, Vaillons, 2010 nabídlo výrazné, voňavé víno, v intenzivní vůni se ukazovalo tropické ovoce a máslo, hezká mineralita, opět trochu hořčinka, možná alkoholičtější a štiplavější, vůně tady ale za mne předčí chuť, 81b


Předposledním vínem bylo Domaine des Malandes, Premier Cru, Montmains, ročník 2007 (obr. vpravo), víno ze starých hroznů, pro mě už hodně nastárlé s výrazným jablíčkovým projevem, za mne spíše ne, už jsem si tady začínala říkat jak mě ta jablka v Chablis začínají nudit, 79b

....a sadu uzavíral (stejně jako začínal) Dominique Gruhier, Montée de Tonnerre Premier Cru, 2012 (obr nahoře vlevo, opět biodynamické, mladší, moc dobré, jak jsem si předtím říkala, že už mě to jablko nudí jednotvárností, tak tady se přesně ukázalo, jak má to nazrálejší víno i něco navíc a jak doširoka se umí rozestoupit.  Pěkně zakomponované a elegantně „shované“ minerály, vícevrstevné, hřejivější, ještě by se trochu uhladilo, ale líbilo se na závěr moc, 86b


Takže co říct? Za mne spíš asi mladší Chablis nebo takové, které když nastárnou, neskončí jen u jablek, ale nabídnou a rafinovaně podstrčí i něco navíc, třeba pěknou vrstvu minerálů, hořčinku anebo slaný karamel anebo nejlépe něco co překvapí. Celkově byla degu moc pěkná, byť nebylo žádné Grand Cru, tak jsem si udělala dobrý základní obrázek o projevech Chablis a jejich nazrávání. Málem nám sice upadly nohy, ale výklad od Meusier Hrona byl fajn, pán ze Sýrarny byl pozorný, místo chodníčkového vína jsme s Míšou vyfasovaly odchodové pečivo z pekárny U Antonína, mimochodem výborné. Pro sýr (geniální Comte!) i pro víno ráda zajdu, nejlépe opět po vydatné dávce chuťové buňky umrtvující cibule, zázvoru a koriandru z Pho Vietnam.
opět jeden ukradený obrázek, tentokrát z chablisgrandcru.com


Žádné komentáře:

Okomentovat