pondělí 18. května 2015

Gavi di Gavi di Giustiniana di Lugarara, atd :)




Musím říct, že názvy některých vín mi orientaci ve vinařském světě vůbec neusnadňují - na druhou stranu jednou si je zapamatujete a na takhle divný název se prostě musíte znovu rozpomenout. Co teprve, když pijete jedno z nejlepších (nejznámějších) italských bílých vín, jakým je Gavi di Gavi (ehm, vážně nešlo vymyslet něco lepšího? :) Víno ke mně přicestovalo ze severní Itálie (Piemonte) od výrobce s bohatou historií Tenuta La Giustiniana, resp. zprostředkovaně přes Víno Klub. 


Výroba vína má dlouhou historii a na místě se datuje až k roku 900, více na stránkách vinařství.Vinice leží poměrně vysoko v 300 až 500 metrech nad mořem, já měla šanci ochutnat víno z polohy Lugarara, která dává suchá vína s pikantní kyselinkou a s mandlovou dochutí. Napsala bych k poloze víc, ale na stránkách uvedené "grey pliocene shales overlooked by an ancient vegetal soil" pro mne zůstává trochu překladatelský oříšek -že by šedá pliocenní břidlice protkaná starověkou zeleninovou půdou (no ty vole, pardon) :)) 


Víno je vyrobené z poměrně staré odrůdy Cortese, která vyniká svou svěžestí a pikantností s tóny květů, limetek a jemným dotykem medu. Díky Cortese Italové přesvědčují ve světě, že umí i svěží pitelná bílá vína. Každopádně kombinace téhle citrusovo-křupavé odrůdy (já vím, počeštělé "crispy" je strašné!) a krásně zakomponované výraznější minerality vytváří super pitnou, svůdnou byť přísnější kombinaci. Láhev bych vypila raz dva. Možná ke konci z vína už trochu cítíte horký vánek a lehoučkou upocenost, ale spíš to dotváří celkový supr výraz vína, než aby to bylo na škodu. 


Krásné ne moc složité, ale se strukturovaným a pěkne odvyprávěným příběhem, odrážející kopcovitější teplý Piemont. Už tam skoro ani nemusím jezdit, jako bych to cítila! 89 b 



Žádné komentáře:

Okomentovat